News-Auto.com.ua

Автоновини світу та України

Розмитнення авто в Дії: детально про нововведення, яке пропонують парламентарі – Кагарлик.City

Розмитнення авто в Дії: детально про нововведення, яке пропонують парламентарі – Кагарлик.City

Комітет Верховної Ради з фінансів податкової та митної політики рекомендував Раді прийняти за основу законопроєкт № 10380, який значно зменшує людський фактор у процесі розмитнення вживаних легкових авто й переносить цей процес у «Дію».

Цей сервіс стане одним із перших у цифровій сфері митних послуг.

Підрахунок митних платежів буде виключно на основі об’єктивних критеріїв: року випуску автомобіля, типу палива, обсягу двигуна та ексклюзивності моделі. Завдяки цьому підходу вартість розмитнення буде знижена, а для електрокарів процедура розмитнення взагалі стане безкоштовною.

Коли можна буде здійснити розмитнення авто через Дію?

На цей час послуга ще не запущена, але на офіційному сайті вже є калькулятор, який дозволяє приблизно оцінити витрати на розмитнення з урахуванням майбутніх змін.

Щоб послуга стала можливою, Мінцифри пропонує створити базу даних митної вартості легкових автомобілів на основі інформації від митниці.

Отже, запуск нової послуги очікується одразу після набуття чинності відповідними змінами в законодавстві.

Як проходитиме процес розмитнення автомобілів через «Дія»?

Потрібно заповнити митну декларацію в системі «Дія», вказавши VIN-код автомобіля. Деякі дані будуть автоматично підтягнуті, а інші потрібно заповнити вручну.

Здійснити оплату митних платежів. Сума митних платежів буде автоматично розрахована на основі наданих вами даних у декларації. Вам просто потрібно буде здійснити оплату через систему Дія, вказавши реквізити своєї банківської картки.

Пройти митний контроль. Необхідно буде надати автомобіль митним органам, забезпечивши також:

  • Телефон або планшет із додатком «Дія»;
  • Доступ в Інтернет;
  • Цифровий паспорт: закордонний або ID-картка;
  • Банківська картка щодо оплати;
  • Оригінали документів, таких як паспорт громадянина, податковий номер (за наявності), документ про купівлю автомобіля (договір, інвойс тощо), технічний паспорт на автомобіль, документ, що підтверджує зняття машини з обліку в країні реєстрації, а також договір або нотаріальне доручення (при ввезенні на користь іншої особи).

Якщо ви плануєте скористатися послугами перевізника через кордон, декларацію все одно необхідно заповнити самостійно як власник автомобіля.

У цьому випадку потрібно буде вказати в ній, що ви не збираєтеся проводити ввезення автомобіля в Україну самостійно, а натомість надасте дані перевізника.

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію зареєстровано у Верховній Раді. Головні нововведення
Читайте також: На Київщині розпочато підготовку до проведення Національного мультипредметного тесту
Читайте також: В українських вишах планують ввести обов’язкову військову підготовку: що відомо

Джерело: kagarlyk.city