News-Auto.com.ua

Автоновини світу та України

Розмитнення авто для військових: в якому випадку можна ввезти машину без сплати мита | Chas.News

Розмитнення авто для військових: в якому випадку можна ввезти машину без сплати мита | Chas.News

На початку повномасштабної війни — від 1 квітня 2022 року — всі українці могли завозити автівки з-за кордону, не сплачуючи мита. Втім, вже у липні того ж року таку норму скасували. Закон №7418 повернув мита й ПДВ на автівки.

Але для деяких категорій громадян, зокрема військових, пільги все ж залишились.

Chas News розповідає, у яких випадках військові можуть завезти транспортний засіб з іншої країни з пільгами на розмитнення.

Коли військовим не треба розмитнювати авто

Коли автівку з-за кордону завозять до України для потреб військових частин, то вона розглядається як гуманітарна допомога, а не як транспортний засіб. Тому і використовувати такі авто для власних потреб заборонено — їх обов’язково треба передати відповідним підрозділам Сил оборони або конкретному військовому.

Аби завезти таке авто, військова частина чи безпосередньо військовий, яким воно потрібне, повинні направити про це офіційний запит. Лише після цього можна купити, завезти та передати машину військовим.

Для оформлення автомобілів, які в’їжджають як гуманітарна допомога, діє спрощена процедура, яка не вимагає сплати мита. Щоб підтвердити статус машини потрібен лист від громадської чи благодійної організації, адресованого керівникам обласних військових адміністрацій та Державної митної служби у відповідному регіоні.

Купувати таке авто має виключно українська громадська організація або благодійний фонд. Для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію для вивезення гуманітарної допомоги з ЄС та отримати ID-номер.

Чи є пільги на розмитнення авто для військових у 2024 році

Мито за автівку не потрібно сплачувати лише за ті транспортні засоби, які безпосередньо будуть використовуватись у бойових умовах чи за потребою військових частин.

Якщо ж військовий хоче завезти авто для власного користування, то він повинен сплачувати всі податки, як і інші громадяни.

Так само і для учасників бойових дій (УБД) та інших категорій військових чи ветеранів пільг на розмитнення авто наразі немає.

Пільги для УБД у 2024 році: які передбачені та як їх отримати

Як військовослужбовцю оформити пільги на комунальні послуги

Джерело: chas.news