News-Auto.com.ua

Автоновини світу та України

Нова послуга в “Дії”: у Раді зареєстрували законопроєкт щодо розмитнення авто через застосунок

Нова послуга в “Дії”: у Раді зареєстрували законопроєкт щодо розмитнення авто через застосунок

Фото: З відкритих джерел

До Верховної Ради України подали на розгляд законопроєкт № 10380, який передбачає виключення людського фактора з процесу розмитнення.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram Міністерства цифрової трансформації України.

У чому проблема?

Ще у червні 2022 року Кабінет міністрів на засіданні підтримав законопроєкт, який передбачає розмитнення автівки через “Дію” та звільнення від податків електрокарів. Після цього законопроєкт рушив у парламент.

Тоді прем’єр Денис Шмигаль зазначив, що такий механізм усуне будь-які можливі схеми, корупцію та маніпуляції з цінами на авто під час їхнього розмитнення. За розмитнення у “Дії” митники не будуть впливати на формулу розмитнення, її визначатимуть виключно характеристики авто: об’єм, тип та потужність двигуна, вік автомобіля та його ексклюзивність. 

Та у лютому 2023 Верховна Рада на засіданні провалила законопроєкти про розмитнення авто в “Дії”.

Як пояснив очільник Мінцифри Михайло Федоров, попередня концепція будувалася на визначенні митних платежів виключно з технічних характеристик авто – без митної вартості, тому попередню концепцію не підтримали нардепи.

Яке рішення?

До Верховної Ради України подали на розгляд новий законопроєкт № 10380, який передбачає виключення людського фактора з процесу розмитнення.

Як це працює?

Якщо законопроєкт ухвалять, громадяни зможуть подавати електронну митну декларацію через застосунок “Дія”, бізнес – через портал “Дія”“, – зазначили в міністерстві.

Законопроєктом передбачено створення Бази даних митної вартості легкових автомобілів, її сформує Мінцифра на основі даних митниці.

Нова послуга в “Дії”: у Раді зареєстрували законопроєкт щодо розмитнення авто через застосунок

Фото: Телеграм / Мінцифри

Там буде митна вартість нових легкових автомобілів, які проходили митне оформлення в Україні з 2007 року, із деталями: марка, модель, рік випуску, тип і обʼєм двигуна.

Весь процес розмитнення буде онлайн, а Дія допоможе заповнювати митну декларацію, підтягнувши інформацію про автівку за VIN-кодом“, підкреслили у повідомленні.

У Мінцифри додали, що сподіваються на ухвалення законопроєкту, щоб українці розмитнювали авто онлайн без схем та хабарів.

Зараз знайшли можливість дотриматися ключових міжнародних норм і водночас прибрати людський фактор при визначенні митної вартості авто через автоматизацію цього процесу“, – додав Федоров.

Нагадаємо, що в Україні на початку 2024 року планують запустити електронний кабінет пацієнта, де українці зможуть самостійно змінювати персональні дані та керувати деклараціями з сімейними лікарями.

Окрім того, з 27 грудня кожен українець, хто вже отримав житловий сертифікат, через застосунок “Дія” може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири: в Україні розпочалася виплата компенсацій громадянам, чиє житло зруйноване внаслідок війни.

Джерело: rubryka.com