News-Auto.com.ua

Автоновини світу та України

Категорія громадян, які мають пільги на розмитнення авто — Finance.ua

Категорія громадян, які мають пільги на розмитнення авто — Finance.ua
Технології&Авто
Категорія громадян, які мають пільги на розмитнення авто

У 2024 році пільги на розмитнення авто для українських військових зберігаються, тоді як для більшості громадян вони відсутні. Хоча після початку російського вторгнення у 2022 році мита на ввезення авто тимчасово скасували, з липня того ж року закон № 7418 відновив звичайний порядок розмитнення. Винятком залишилися лише авто, призначені для потреб армії.

Читайте також

Автомобілі, які ввозяться для військових частин, вважаються гуманітарною допомогою та звільняються від сплати мита. Для цього необхідно мати підтверджуючий лист від благодійної організації та офіційний запит від військової частини. Такі авто повинні бути передані до ЗСУ, а їх використання для особистих потреб заборонено.

Процес ввезення передбачає спрощене оформлення документів, але покупцем має виступати українська громадська організація чи благодійний фонд. Перетин кордону також вимагає спеціальної декларації та ID-номера для вивезення гуманітарної допомоги з Євросоюзу.

Читайте також

Водночас, інші категорії громадян, включаючи учасників бойових дій, повинні проходити стандартну процедуру розмитнення і сплачувати всі необхідні податки при ввезенні авто.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні впровадять онлайн-розмитнення легкових автомобілів через Дію. Нова процедура покликана усунути з процесу оцінки автомобілів людський фактор. Нові правила розмитнення прописані у проєкті закону № 10 380. Його 24 квітня прийняла ВР у першому читанні, повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк («Голос»).
  • Коли новий закон набуде чинності, фізособи зможуть подавати електронну митну декларацію через програму Дія, а бізнес — через веб-портал Дія. Автори законопроєкту пропонують створити Базу даних митної вартості легкових автомобілів.
За матеріалами: mmr.ua

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Джерело: news.finance.ua