News-Auto.com.ua

Автоновини світу та України

Українці не можуть продати автомобіль через Дію – названо причину – Автотема

Українці не можуть продати автомобіль через Дію – названо причину – Автотема

У грудні 2023 року у мобільному додатку «Дія» з’явилася послуга перереєстрації автомобілів. Але деякі українці не можуть продати чи купити транспортний засіб онлайн. Головний сервісний центр МВС України розповів, чому це неможливо зробити, інформує today.ua.

Перереєструвати у додатку «Дія» можна автомобілі, мотоцикли та мопеди. Скористатися цією послугою можуть тільки автомобілісти, які продають або купують автомобіль вперше за рік (щоб не було зловживань).

Продавець та покупець у додатку «Дія» складають проект договору купівлі-продажу, а система автоматично перевіряє їх та транспортний засіб за базами даних. Іноді (не так вже і рідко) система відмовляє у перереєстрації ТЗ, але не пояснює причини. Конкретну причину відмови можна дізнатися безпосередньо у територіальному сервісному центрі МВС.

За даними Головного сервісного центру МВС, є кілька головних причин відмови у наданні цієї послуги. 1-я причина – автомобіль чи двигун перебувають у розшуку в Україні чи у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу. Дуже неприємно дізнатися, що твій автомобіль перебуває у розшуку.

2-а причина – продавця чи покупця транспортерного засобу розшукує поліція. 3-я причина – щодо продавця відкриті виконавчі провадження (наприклад, через те, що він не заплатив своєчасно аліменти чи штраф за порушення ПДР). 4-я причина – свідоцтво про реєстрацію ТЗ значиться як втрачене. 5-а причина — Міністерство юстиції заборонило відчужувати ТЗ.

Крім того, через додаток «Дія» не вдасться продати автомобіль, мотоцикл чи мопед, які є речовими доказами у кримінальній справі.

Існують й інші причини, чому відмовлять у перереєстрації автомобіля через «Дію», але вони рідше зустрічаються, ніж вищезазначені.

Раніше начальник Головного сервісного Центру МВС Микола Рудик повідомив, що українці, яким система не дозволила продати або купити автомобіль через додаток «Дія», отримуватимуть автоматичні повідомлення з конкретною причиною відмови. За його словами, зараз ведеться розробка такої послуги. Коли вона почне діяти – поки що точно не відомо. Мабуть, це станеться незабаром.

У додатку «Дія» також планують впровадити розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, залишивши можливість альтернативного розмитнення на митниці. Народні депутати Верховної Ради навесні 2024 року вже навіть прийняли за основу (тобто у першому читанні) відповідний законопроєкт.

Очікується, що розмитнення автомобіля в додатку «Дія» буде займати мінімум часу і буде доступним. Щоправда, у цьому є деякі нюанси. Наприклад, биті автомобілі зі США у додатку «Дія» розмитнюватимуть як не биті. Звичайно, це відіб’ється в ціні.

Джерело: ukr.net