News-Auto.com.ua

Автоновини світу та України

Розмитнення авто, онлайн-шлюб та сервіси для ветеранів: глава Мінцифри розповів про нові послуги у «Дії»

Розмитнення авто, онлайн-шлюб та сервіси для ветеранів: глава Мінцифри розповів про нові послуги у «Дії»

Станом на сьогодні у додатку доступні 14 цифрових документів і більш як 30 сервісів, а на порталі — більше сотні послуг

Найближчим часом у застосунку “Дія” з’являться вісім нових послуг. Серед них – розмитнення авто, онлайн-шлюб, кабінет пацієнта та інші, зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Станом на сьогодні у додатку доступні 14 цифрових документів і більш як 30 сервісів, а на порталі — більше сотні послуг.

Федоров анонсував, що найближчим часом у “Дії” з’являться нові послуги:

  • Розмитнення авто. Це один з найбільш довгоочікуваних сервісів, який зробить процес розмитнення прозорим та швидким, без будь-яких суб’єктивних рішень з боку митниці та людського фактора. Для розрахунку ціни враховуватимуть лише сталі характеристики, на які не може вплинути митник.
  • Онлайн-шлюб. Завдяки послузі українці зможуть одружуватися навіть не виходячи з дому. Чи навіть, якщо перебувають у різних містах зі своїми коханими.є
  • Сервіси для ветеранів. Нададуть можливість отримати онлайн-статус учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена сім’ї загиблого захисника чи захисниці України.
  • Кабінет пацієнта. Сервіс дозволить зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) через “Дію”, а потім вибрати лікаря та підписати декларацію. Крім того, повідомлення від ЕСОЗ надходитимуть ще й у “Дію”.
  • Відкритий код “Дії”. Допоможе експортувати застосунок в інші країни та супроводжувати його інтеграцію. Крім того, дозволить IT-спільноті долучитися до аналізу коду й пропонувати зміни чи покращення.
  • Більше документів у застосунку. Зокрема, освітні атестати та дипломи, актові записи цивільного стану про народження, зміну імені, шлюб та розлучення. Окрім свідоцтва про народження дитини, у батьків відображатиметься і власне, а також дітей старше за 18 років.
  • “Дія.Підпис” для юридичних осіб. Найзахищеніший електронний підпис стане доступний і для бізнесу. Це допоможе пришвидшити процеси та зробити прозорими дії підприємців.
  • “Дія” для партнерів. Новий сценарій інтеграції, який дасть змогу партнерам авторизувати користувачів “Дії” з отриманням ПІБ, номера телефону і пошти.

Зауважимо, у Державній інспекції архітектури та містобудування передбачають, що найближчим часом можна буде отримати повідомлення про початок будівництва через систему “Дія”, раніше повідомив голова відомства Олександр Новицький.

Новицький підкреслив, що це включає автоматичне заповнення заявок масивом даних за номером будівельного паспорта. Заявнику буде достатньо вказати цей номер, а система автоматично заповнить всі необхідні поля. Це не лише заощадить час, а й унеможливить будь-які помилки.

І на підставі цієї технології вже в першому кварталі розраховуємо реалізувати нову послугу в застосунку “Дія”. Це буде перша будівельна послуга у додатку: автоматичне подання заяви, повідомлення про початок виконання будівельних робіт та декларації про завершення робіт. Все заповнюватиметься автоматично після введення номера будівельного паспорта, – сказав він.

Отже, людині просто знадобиться натискати та підписувати це електронним підписом у “Дії”. Потім буде можливість навіть автоматично зареєструвати та отримати витяг про легальне оформлення будівництва прямо на смартфоні.

Нагадаємо, у найближчі місяці можна буде замовити Послужну книжку моряка (ПКМ) через портал Дія, повідомив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, у Telegram. До запуску цифрових послуг дипломування моряків процес був одним із найскладніших і корумпованих у країні, і організатори схеми заробляли до $150 млн на рік. Запуск послуг для моряків на порталі “Дія” дозволили повністю перезавантажити цю сферу.

У “Дії” розповіли, що всього за кілька кліків на порталі можна замовити дублікат або витяг. Що потрібно мати для отримання необхідного документа за посиланням.

З 20 грудня в Дії стала доступна перереєстрація авто. У Головному сервісному центрі МВС повідомили, що всього за кілька годин роботи послуги вже надійшло 70 заявок.

Для купівлі квитків на поїзд Київ – Варшава змінили правила. Для боротьби з перекупами “Укрзалізниця” запровадила верифікацію акаунту з “Дія.Підписом”.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Підписуйся на наш Telegram.
Стеж за новинами у зручному форматі!

Джерело: landlord.ua